Blockchain-technologie

Het bedrijvendagspel is gebouwd op een blockchain (in dit geval het IOTA protocol).

Blockchain (ook wel Distributed Ledger Technology of DLT genoemd) is een relatief nieuwe techniek die het mogelijk maakt om waarde via het internet uit te wisselen.
Denk bij het woord "waarde" niet gelijk aan geld of muntjes (hoewel de eerste toepassing van blockchain wel degelijk Bitcoin was) maar ook/vooral aan gegevens. Gegevens zijn soms meer waard dat geld (bijvoorbeeld eigendomsgegevens of diploma's).

Blockchain staat nog maar in de kinderschoenen wat betreft toepassing omdat het ingewikkeld is en mensen veel vooroordelen hebben vanwege bijvoorbeeld Bitcoin. Zodra de Bitcoinmuntjes veel in waarde naar beneden (of boven) gaan denken mensen: "die blockchain daar moet je mee oppassen" (al helemaal wanneer er Bitcoins gestolen worden). Maar Bitcoin kun je zien als "de stoommachine" van het blockchain-tijdperk: ondertussen zijn er veel snellere, betere en energiezuinigere alternatieven (de huidige elektrische treinen zijn ook veel beter dan een stoomtrein).

Waarom gebruiken we dan niet overal blockchain?
Daar zijn verschillende redenen voor:
Niet iedereen begrijpt goed hoe blockchain werkt en hoe je dat moet programmeren, het is complex en daarom grijpen programmeurs vaak terug op simpelere methoden.
Er zijn veel vooroordelen en misvattingen over blockchain zoals "het gebruikt ontzettend veel energie" (dat is alleen bij de stoommachine Bitcoin zo) maar daarom wordt blockchain snel overgeslagen als oplossing.
Blockchain is niet ALTIJD geschikt als oplossing. Wij hanteren als vuistregel dat een probleem aan 3 regels moet voldoen om in aanmerking te komen voor de toepassing van blockchain:
A) er moeten meerdere partijen in het project betrokken zijn (als je blockchain in je eentje gaat gebruiken kun je beter een Excel-sheet gebruiken)
B) die partijen moeten elkaar niet kennen (of als ze elkaar wel kennen moeten ze elkaar niet 100% vertrouwen) anders heb je geen blockchain nodig.
C) er moet een reden zijn om "vals te spelen". Denk hierbij niet alleen aan geld maar ook aan andere waarde zoals gegevens of reputatie.
Als je met meerdere partijen bent die je allemaal 100% kunt vertrouwen en er is GEEN reden om vals te spelen.. gebruik dan vooral GEEN blockchain. 
Dat betekend dat 85% van de bedrijfsprojecten vooral GEEN blockchain moeten gebruiken. Maar die resterende 15%, DIE zijn zo revolutionair DIE veranderen de wereld!

Mocht je bovenstaand interessant vinden en meer willen weten over blockchain?
Kijk dan ook eens op de website van BlockchainLab Drenthe https://www.bcld.nl/ of op hun Youtube-kanaal: https://www.youtube.com/c/BlockchainLabDrenthe of neem direct contact op met de makers van deze app via: a.wischmann@iotnederland.nl

terug naar home